top of page
Etsi
  • OmaTeeni, Virpi

Kahvakuulalla monipuolisia ja tehokkaita treenejä

Päivitetty: 25. toukok. 2020


Ahaaaa...löytyiväthän ne, kahvakuulat! Ja nätissä rivissä ovatkin joskin hienoisen pölykerroksen peitossa. Jos näin on, nyt olisi hyvä hetki pyyhkäistä pölyt kuulien pinnoilta, laittaa poppikoneet soimaan ja treenata!

Yksi lempparitreenivälineistäni on kahvakuula -tuttavallisemmin kahvis vaan. Se on todellä kätevä väline, koska sillä saa helpon ja tehokkaan treenin missä vain ja milloin vain. Lyhytkin "riekkuminen" kahviksen kanssa takaa tehokkaan treenin laajojen, useita lihaksia samaan aikaan kuormittavien, liikkeiden ansiosta - aikapula ei siis toimi tämän välineen suhteen tekosynä treenien väliin jättämiseen. Treenin tehoa voi helposti säädellä oman jaksamisen mukaan vaikkapa kuulan painoa vaihtelemalla tai pitämällä tarvittaessa pidemmät tauot liikkeiden välillä. Ja hei, kuula on myös helppo säilyttää eikä vie paljon tilaa.


Kahvakuula eli girya on alun perin venäläinen voimailuväline. Nykyisin kuulia on paljon erilaisia ja eri painoisia. On muovi- ja kumipäällysteisiä, kokorautaisia, perinteisiä kisakuulia ja litteitä ergokuulia. Sillä, mistä kuula on valmistettu ei treenin kannalta ole suurta merkitystä. Pääasia on, että kuula istuu hyvän käteen. Joitakin asioita kannattaa kuitenkin huomioida kuulaa ostettaessa. Kuulan kahva kannattaa tsekata ostohetkellä. Sen pitäisi olla sopivan paksuinen, kaareva ja sileä -ei mielellään karhennuksia ja saumoja, sillä ne hiertävät. Kuulan itse kuulaosan muotoilu vaikuttaa siihen, miten kuula laskeutuu ranteelle. Muotoilultaan iso kuulaosa laskeutuu ranteen päälle pehmeämmin kuin pieni ja on näin ollen hieman "ranneystävällisempi". Jos olet mieltynyt kuulaan , jossa on pienempi kuulaosa ja sinusta tuntuu, että kuula painaa kovasti rannetta, voit hyvin käyttää ns. rannepantoja pehmentämään ranteeseen tulevia iskuja. Jos on pienoinenkin mahdollisuus, että teet heittotreenejä ulkona, kannattaa hankkia rautainen kuula, sillä se kestää parhaiten heitoissa tulevia iskuja ja kolhuja. Kuulia löytyy kahdesta kilosta aina 46 kiloon saakka, joten haastetta painon suhteen riittää kiitettävästi.

Minulta kysytään usein, minkä painoinen kuula olisi sopiva aloittelijalle. Taustasta riippuen naisille suosittelisin 6-12kg:n ja miehille 8-20kg: n painoista kuulaa. Kuulaa voi vaihdella liikkeiden mukaan. Liikkeet, kuten etuheilautus on hyvä tehdä painavalla kuulalla, jolloin liikkeen tekniikka sujuu paremmin kuin kevyellä kuulalla. Osassa liikkeitä, kuten yhden käden pystypunnerrus, on juurikin oikean liiketekniikan vuoksi hyvä aloittaa kevyemmällä kuulalla. Usein huomaan, että uudet kahvistelijat arkailevat kuulan painon kanssa. Kannattaakin valita kuula tai pari kuulaa, jotka tuntuvat hieman painavilta tai painavilta, sillä säännöllinen harjoittelu tuottaa tuloksia nopeasti -pian huomaat, että aluksi raskaalta tuntuneet kuulat tuntuvat juuri sopivilta.

Kahvakuulalla voi tehdä monipuolisia ja tehokkaita toiminnallisia treenejä lyhyessäkin ajassa. Treenin tehokkuuteen vaikuttaa juurikin toiminnalisuus, sillä toiminnallisessa liikkeissä useat lihasryhmät tekevät töitä saamaan aikaan. Kahvakuulatreeni kehittää voimaa, kestävyyttä, nopeutta sekä hapenottokykyä. Harjoittelu on dynaamisesti ja motorisesti haastavaa. Koordinaatio ja tasapaino saavat oman osansa haasteesta, sillä kuulaa liikutellaan vartalon eri puolilla välillä todella sähäkästikin. Kahvistreenillä saa sykkeet ylös ja poltteen tunteen lihaksiin!


Kahvakuulatreenissä voi tehdä ns. kahvakuulatreenispesifejä liikkeitä ja perusliikkeitä. Spesifit liikkeet ovat heilautus- ja muut kokonaisvaltaisia liikkeet, jotka aktivoivat koko kehon päästä varpaisiin. Näillä liikkeillä kehittyvät sekä tekniikka sekä lihasten välinen yhteistyö. Lisäksi pienet lihakset ja syvät tukilihakset ovat myös töissä. Perusliikkeissä kuulaa käytetään pitkälti käsipainon tapaan esim. kyykyissä, kulmasouduissa, pystypunnerruksissa ja maastavedossa. Nämä liikkeet voi tehdä hieman rauhallisemmin kuin spesifit liikkeet keskittyen tuntemaan liike työskentelevässä lihasryhmässä. Sekä spesifeissä- että perusliikkeissä on hyvä muistaa keskittyä keskivartalon hallintaan ja tukeen sekä hyvään ryhtiin ja liiketekniikkaan.

Kahvakuulatreenissä parasta on monipuolisuus, tehokkuus ja helppous. Treenin voi tehdä missä vain ja milloin vain. Nyt siis ilo irti kahviksista ja treenaamaan !

Tulossa Kahvakuulatreenejä kesän aikana Savion Salavapuistossa. Lisätietoja www.omatreeni.fi sekä Facebook -sivuilta.

Nähdään kesällä!

Terveisin, Virpi

155 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page