top of page
Etsi
  • OmaTreeni, Virpi

Juhlasta arkeen


Vuosi on vaihtunut ja joulun ja uuden vuoden pyhäpäivät ovat takana. Onko sinullekin maistunut juhlapyhien aikana sekä suolainen että makea herkku? Sosiaalisessa mediassa Keskusteltiin kovasti siitä onko jouluruoka maittavaa vai ei. Olipa taikka ei, herkuteltua on tullut tavalla tai toisella enemmän kuin normiarjessa. Jouluna tuli otettua pari suklaakonvehtia olohuoneeseen mennessä ja sieltä tullessa...ja kun olohuoneessa käyntejä päivän mittaan kertyi useampia, rasiallinen konvehteja meni ihan huomaamatta. Vuoden vaihtuessa herkuttelu jatkui, mutta hieman toisessa muodossa, sillä sipsit, popparit ja tietenkin nakit sekä perunasalaatti kuuluvat olennaisena osana vuoden vaihtumiseen. Herkkuviikkojen aikana ja jälkeen olo on hieman epämääräinen. Välillä on nälkä, mutta ei kuitenkaan ole, tekee mieli makeaa...eikun oikeastaan suolaista...ei kun makeaa..nooh, syödään molempia. Turvottaa, vatsassa kuplii...RÖYH...

Paluu arkeen -miten se onnistuu?

Itselläni syöminen ja herkut ovat lievästi sanottuna karanneet lapasesta. Siispä tulevasta viikosta lähtien en osta joulukonvehteja! En vaikka saisinkin ne ilmaiseksi tai joku olisi valmis maksamaan ne puolestani. Sama juttu sipsien, poppareiden jne. kohdalla. Palaan myös normaali ruokarytmiin eli syön hyvän aamupalan, lounaan, päivällisen ja iltapalan. Näin minun ei tarvitse popsia herkkuja nälkää taltuttaakseni ja herkut pysyvät kohtuudessa. Aion siis edelleenkin hieman herkutella, mutta kohtuudella :). Ateriarytmin ja laadukkaamman ruoan myötä turvotus ja epämukavat vatsavaivat kaikkoavat ja olo kevenee.

Jouluvalmistelujen humussa ja uuden vuoden suunnittelussa liikkuminen on jäänyt minimiin. Lähinnä siirtymiset autoon ja autosta ovat olleet suurimpia ponnisteluja viimeisten viikkojen aikana. Siinä ei montaa askelta ole ehtinyt päivässä kertyä. Niin, jouluostoksilla toki niiden viiden tunnin aikana tuli käveltyä pitkät pätkät kaupasta kauppaan...tämä voitaneen lukea näihin suuriin liikunnallisiin ponnisteluihin :). Liikunnan "normalisoiminen" tulevien viikkojen aikana tulee olemaan vähintäänkin paluu arkeen. Oikeastaan ei arkeen vaan juhlaan :)

Unirytmi on vapaapäivien aikana kääntynyt päälaelleen. Illat menevät kukkuessa ja aamut nukkuessa. Uskon tämän kääntyvän normi rytmiin luonnollisesti, sillä muutaman aikaisen aamuheräämisen jälkeen unihiekka kirveltää silmiä ihan taatusti kymppiuutisten aikoihin. Yöunien pituus on toki vapaiden aikana jopa pidentynyt, joten sen puolesta olo on virkeä. Nyt vain aikataulu kohdilleen.

Voi olla, että kaikki muutokset eivät onnistu nyt just heti, jonka vuoksi ajattelinkin jakaa niitä useammalle viikolle. Voisin aloittaa herkkuhommeleista ja säännöllisestä ruokarytmistä tulevan viikon aikana. Työni puolesta liikkuminen alkaa heti vuoden alusta, sillä osa tunneista alkaa tuolloin. Seuraavalla viikolla alkavat sitten loputkin ohjaukset, joten liikunta tulee mukaan ns. nousujohteisesti :). Kuten jo yllä kirjoitinkin, unirytmi palautunee luonnostaan aikaisten aamuheräämisten myötä. Se, mitä haluaisin säilyttää menneiltä viikoilta, on riittävä unen määrä. Siispä tästä lähtien pyrin siihen, että menen nukkumaan heti pikkukakkosen jälkeen...no ei, kymppiuutisten aikoihin olisi just bueno.

Juhlapyhät ovat kivoja...mutta kyllä arkirutiinien pariin palaaminen on aina vähintäänkin yhtä kivaa :)

Ihanaa tätä vuotta kaikille. Ollaan itsellemme armollisia ja nautitaan tulevasta vuodesta :)

Virpi

20 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page